»Vad är grejen med letterpress/boktryck/högtryck?
Och hur skiljer det sig från ›vanligt‹ tryck?«

Konventionella tryckmetoder lägger färgen eller tonern ovanpå papprets yta. Det fina med letterpress, eller boktryck som det förvirrande kallas på svenska (vi trycker inga romaner!) är att man kan åstadkomma ett bra  »bett« i trycket. Färgen pressas med högt tryck in i pappret och text och bilder blir  väldigt distinkta. Du kommer att känna trycket!

»Måste jag själv göra formgivningen,
eller kan Lilla Tryckeriet hjälpa till med det?«

Flera av våra kunder kommer med färdiga original. Det gillar vi. Men ännu hellre tar vi hand om designarbetet också. Lilla Tryckeriet består  ju när allt kommer omkring av två grafiska formgivare med lång erfarenhet av design. Av allt från logotyper till stora bokprojekt. Vi hjälper också gärna till med formuleringarna i din bröllopsinbjudan …

»Kan ni trycka vit färg på svart papper?«

Ja, men det kommer inte se ut riktigt som du förväntar dig. Vit tryckfärg blir inte täckande vitt och ljusa färger kommer inte bli ljusare än färgen på pappret du använder. Eftersom vita och ljusa tryckfärger inte är särskilt »ogenomskinliga« kommer trycket på pappret bli ganska genomskinligt. Ju mörkare papper desto tydligare blir detta.

»Jag vill trycka massor av färger!«

Vår maskin trycker en färg i taget. Vi kan trycka hur många dekorfärger som helst, men kostnaden kan bli hög på grund av tiden för produktionen. För varje färg måste en kliché tillverkas, monteras, tryckas och maskinen rengöras. 

»Kan ni trycka en ton av en Pantonefärg?«

För att med letterpress-teknik trycka en färgton måste man använda ett raster. (Tänk dig en grovt rastrerad nyhetsbild). Vi rekommenderar istället för ett raster-toning, en andra färg . Detta gäller speciellt typografi i små grader och andra fina detaljer.

»Hur återger ni min färg?«

Eftersom de Pantonefärger vi använder kan se helt annorlunda på en skärm, så är det alltid bäst att titta på ett fysiskt färgprov ur en Pantone-skala när du väljer färg. Har du inte tillgång till en sådan kan du alltid skicka oss ett prov på färgen du önskar. Det kan vara ett bit tyg, ett papper eller liknande.

»Foton då, funkar det?«

Nej, inget vidare faktiskt. Tryckmetoden kräver ett grovt raster och från skärmar, offset och digitaltryck är de flesta av oss idag vana vid superhög teknisk kvalitet i fotografiska bilder , så det ger vi oss inte på.

»Hur tjockt papper kan ni trycka på?«

Vi kan trycka på papper som skulle fastna i de flesta offset- eller digitalpressar. Kartong på 1200 μm (1,2 mm) klarar vi utan problem.

»Vilka papper använder ni?«

Vi trycker på många typer av papper så länge de är obestrukna. Både bomullsfiberpapper och trähaltiga papper. Det dyrare och mjukare bomullspappret ger en finare prägling och letterpresstekniken kommer där allra bäst till sin rätt. Men även med ett billigare obestruket trähaltigt papper med god bulk kan man få en fin prägling.

»Hur blir stora färgpartier?«

Färgplattor är inte idealiska med vår tryckteknik. De är svåra att kontrollera genom hela upplagan och färgtonen kan  variera. Några ark kan få en högre färgdensitet och andra lägre. Vi håller ett öga på färgen medan vi trycker, men färgmängden styrs manuellt och går inte att hålla exakt.

Det kan vara nödvändigt att trycka lägre färgdensitet i plattor för att behålla tunna detaljer i din design krispiga och fina. Beroende på papprets gräng och hur mörk tryckfärg man använder blir resultatet då en lätt spräcklig tonplatta.